Školní stravování v Dánsku
Jako „zástupkyně“ českých školních jídelen jsem byla spolu s vedoucí ŠJ ve Valči, pozvána panem Veselým z o. s. AREAviva k účasti na části projektu zaměřeného na zdravé stravování dětí a mládeže EUROPEAN FOOD KIDS. Účastníci projektu pocházeli z několika zemí a to z Dánska, Německa, Polska a Česka.Tato část se konala v Dánsku 24. – 28.2. 2014 přímo ve škole a školní jídelně Vestjyllands Hojskole u Ringkobingu.
Tato škola je určena již téměř dospělým studentům a poskytuje kurzy celoživotního vzdělávání. Škola se zaměřuje mimo jiné na udržitelný rozvoj, ekologii, zdravou výživu.
Školní jídelna je součástí školy a poskytuje celodenní stravování – snídaně, oběd, večeře.
V Dánsku převažuje anglosaský způsob stravování, takže na základním školství školní jídelny téměř neexistují a žáci si do školy nosí obědové balíčky z domova. Tyto balíčky sestávají z toastu nebo sendviče, zeleniny a ovoce. Případné teplé jídlo ( v našem pojetí ) mají žáci až po příchodu domů z vyučování. Školní jídelny jsou jen na internátních školách s celodenním provozem. Školní kuchyně hostitelské školy byla technologicky vybavena podobně jako kuchyně v Čechách. Jen podávání jídla mělo odlišnou organizaci: snídaně, oběd i večeře byly podávány formou švédských stolů.
Ke snídani byl výběr: ovesné vločky, cereálie, obilné kaše, jogurt, mléko, několik druhů ovoce, chléb, máslo, džem, sýr – pouze typu eidam, med, arašídová pomazánka. K obědu bylo vždy několik druhů zeleninových salátů, maso bez těžkých omáček, jako příloha brambory, polenta, luštěniny, chléb pečený přímo ve školní kuchyni ( kuchařky se nezdržovaly omáčkami, pekly chléb a taky pro přípravu zeleniny a brambor měly ráno k dispozici několik studentů ). Teplé jídlo většinou připravováno v konvektomatu. Večeře podobně jako oběd. Z masa převažovalo drůbeží, ryby. Zaujaly nás nezvyklé a nápadité kombinace v úpravě jídel a využití širokého sortimentu čerstvé zeleniny a ovoce. Vše bylo připravováno většinou z čerstvých surovin. Pravda je, že v Dánsku, které nemá ideální podmínky k pěstování a je závislé na dovozu, kvalitní zelenina a ovoce je dostupnější než u nás. I cena je pro Dány s průměrným platem příjemnější. Také se hojně využívá regionálních potravin.
V rámci programu navštívili účastníci projektu i některé regionální dodavatele surovin pro školní kuchyni, se kterou spolupracují místní farmáři, kteří dodávají maso, mléko, celozrnnou mouku. Tyto farmy jsou vedeny v bio kvalitě a používají šetrné metody výroby a zpracování.
Škola má vlastní zahradu, na které studenti pěstují zeleninu a bylinky. Pokoušejí se i o jablka, kterým se v Dánsku nedaří tak dobře jako u nás. Po dotazu na krajské hygienické stanici u nás
by zřejmě v tomto byl problém – ze školní zahrady pouze pokud by se zelenina či bylinky pěstovaly ve skleníku, kam se nemohou dostat kočky ani psi, pak by tato praxe mohla být zavedena i v naší škole.
Navštívili jsme také místní mateřskou školu spojenou s prvním stupněm základní školy. Jednalo se o školku a školu soukromou. Ani zde nebyla školní jídelna na kterou jsme zvyklí
u nás, ale cvičná kuchyně ve které se žáci seznamují se stravováním v rámci vzdělávání. Bylo zajímavé vidět, že od školky jsou děti v rámci výuky vedeny ke zdravému přístupu k jídlu
i prakticky. Ten den si připravovaly venku na ohýnku palačinky s ovocem. Nebyla to výjimka, školka zahrnula přípravu jídel do vzdělávacího programu. Odpovědnost za skutečné stravování dětí ale v Dánsku leží plně na rodině. Pokud si dítě zapomene doma obědový balíček od maminky nemá prakticky možnost to napravit.Ve škole jsem neviděla žádný automat. Dokonce ani v té pro dospělé studenty.
V další škole - škole celoživotního vzdělávání, která je zaměřena na celostní medicínu a zdravou výživu jsme dostali příležitost si prakticky vyzkoušet přípravu večeře ze surovin pro veganskou výživu. Bylo připraveno několik různých jídel: zeleninové saláty, jablečný koláč, fazole, humus. Přesto, že nejsem veganka ani vegetariánka jídlo mi moc chutnalo.
Recepty jsem si přivezla domů. Některé suroviny ale jsou v našich podmínkách hůře dostupné ať už z distribučních nebo finančních důvodů - tak bude nutné některé ingredience nahradit jinými.
Celkový dojem z pobytu byl výborný i díky perfektní organizaci programu, ochotné tlumočnické práci manželů Veselých, celkové pohodě a pohostinnosti hostitelské školy. Jsem ráda, že jsem se mohla projektu zúčastnit. Zároveň mi pobyt přinesl nápady a inspiraci pro mojí další práci.
Díky mezinárodní sestavě účastníků projektu jsme mohli porovnat přístup státu ke školnímu stravování v Dánsku, Německu i Polsku. Většinou, pokud v těchto státech vůbec existuje nějaké školní stravování, tak rodiče hradí všechny náklady – například v Německu. U nás hradí rodiče pouze náklady na potravinu, mzdové a režijní náklady hradí prostřednictvím krajů a zřizovatele – obce, stát. Tato informace se setkala u ostatních účastníků projektu s obdivem. I někteří dánští rodiče by uvítali možnost školního stravování jaké známe u nás.
Jsem přesvědčena, že české školní jídelny jsou v našich podmínkách vynikající služba rodičům i dětem a neměly by být odsunuty jen na svoji stravovací funkci ale měly by plnit v rámci školy i funkci vzdělávací a výchovnou.
Šárka Švambergová